DajDaj

Kad bi bebe mogle da biraju, sigurno bi izabrale meke, platnene pelene od bambusovog vlakna. Nije fora, a nije ni bajka – ovo je priča o društvenom preduzeću DajDaj koje svoje ime duguje prvim rečima jedne devojčice “daj, daj…” i počinje njenim rođenjem, 2008. godine.

Sonja i Violeta nam pričaju o tome kako to #možedrugačije:

Naše malo preduzeće funkcioniše već 6. godina po principu da se svako ko je uključen u rad  oseća dobro – naše radnice pre svega, nas dve koje vodimo posao, naši korisnici, saradnici i dobavljači. Naš proizvod na tržište donosi zdraviju alternativu i brine o okolini, a ne samo o korisnicima.

#md: Kako vi to radite drugačije?

Mi poslujemo po fair-trade modelu ili modelu dobrog poslovanja – naši radnici imaju dobre uslove za rad, nas dve koje vodimo posao to radimo punim srcem, naši korisnici imaju fantastičan, kvalitetan i zdrav proizvod, a naši dobavljači imaju fer odnos u poslovanju sa nama.

DajDaj zapošljava žene preko 50 godina starosti, koje su ostale bez posla i tako postale neka vrsta statističke greške – bez godina za penziju i bez izgleda za novi posao. Spojile smo njihovo iskustvo i naš entuzijazam i tako je nastalo društveno preduzeće gde su svi srećni.

#md: Šta je društveno preduzetništvo?

To je biznis koji je stvoren po meri čoveka, tako da osim profita donosi dodatnu vrednost, da li kroz proizvod ili uslugu ili tako što odvaja deo profita da podrži neku akciju. Kada bismo društveno preduzeće sveli na nivo čoveka, to je kao kada pridržite komšiji vrata, ili uradite malo dobro delo zbog kog se osećate dobro na kraju. Tako isto svaka firma može da doprinese zajednici.

#md: Zašto su DajDaj pelene drugačije?

Jedna beba koja koristi jednokratne pelene potroši u proseku za dve godine oko 5.000 pelena odnosno jednu tonu otpada koja je na deponijama od 100 do 500 godina. To je prilično veliki broj ako znamo da se u Srbiji rodi oko 70.000 beba.

Paket koji sadrži 20 DajDaj pelena dovoljan je za jednu bebu od rođenja do odvikavanja, tako za mnogo manje para i, važnije, uz proizvod koji je potpuno prirodan i bez hemikalija dobijate mnogo bolji učinak. Pelene od bambusa se peru i mogu da se koriste mnogo mnogo puta – mislim da je računica jasna.

#md: Gde su sve putovale vaše pelene od bambusa?

Slale smo pelene širom Evrope, a najdalje mesto je Australija. Nadamo se da ćemo ove godine pokriti celu Evropu i tako naš proizvod ponuditi što većem broju mladih roditelja.

Da li je neko od vaših prijatelja nedavno postao roditelj? Podelite sa njima info da #možedrugačije.

DajDaj je socijalno preduzeće. Više o socijalnom preduzetništvu možeš da saznaš ovde.