Bagel Бејгл

Ako prolazite Knez Danilovom ulicom i osetite miris svežeg peciva, dozvolite mu da vas dovede u Bagel Бејгл – mesto gde se prodaju bejgli sa posebnom pričom. Marijana je podelila sa nama kako Bejgl #možedrugačije.

Bagel Бејгл je jedinstveno mesto koje je nastalo da bi podržalo borbu protiv trgovine ljudima. Osnovan je od strane nevladine organizacije Atina koja se od 2003. godine zalaže za prava žrtava trgovine ljudima, kao i žrtava drugih vidova iskorišćavanja.

Njihov prepoznatljiv specijalitet, njegovo veličanstvo bejgl, pravi se od odabranih sorti domaćeg brašna, a kao dodaci koriste se samo pažljivo odabrane najsvežije i najkvalitetnije namirnice.

#md: Kako vi to radite drugačije?

Naša ideja je bila da povežemo misiju, viziju i sve čime se Atina bavi sa onim što je neophodno da bi njeni programi smeštaja, zaštite, oporavka i reintegracije osoba koje su preživele trgovinu ljudima bili održivi.

Godinama smo smišljali način kako to da uradimo i odlučili smo da otvorimo Bagel Бејгл koji bi se bavio proizvodnjom peciva, ali i hrane koja uz to ide ( salate, namazi i ostali delikatesi ). Želeli smo da obezbedimo prostor u kom će naše korisnice moći da steknu znanje i da to znanje primene u praksi, što bi im bila dobra referenca za budući posao.

Ključ našeg delovanja je sama održivost programa, jer je to garancija za usluge koje pripadaju korisnicama.

#md: Razlika između preduzeća i društvenog preduzeća?

Društveno preduzeće je zahtevnije jer, osim što ima krajnji rezultat i profit kao cilj, ono mora da bude od koristi za zajednicu i ljude koji u tom preduzeću učestvuju. To znači da, osim profita i pojedinačnog interesa vlasnika ili grupe, društveno preduzeće ima viši cilj u poređenju sa klasičnim preduzećem.

#md: Kako sladokusci reaguju kada čuju da, osim toga što uživaju u ukusu, kupovinom Bagel Бејгл-ova pomažu borbi protiv trgovine ljudima?

Mnogi ljudi ne znaju da naši proizvodi imaju dodatu vrednost: sa jedne strane tu je odličan ukus, a sa druge je činjenica da se njihovom kupovinom direktno pomaže Atini.
To saznanje neretko izaziva oduševljenje kod kupaca.

Preduzetničkim delovanjem povećavamo zajednicu i na taj način činimo da borba za ravnopravnost i solidarnost, a protiv trgovine ljudima i eksploatacije, bude vidljiva. Možemo slobodno da kažemo da je radost obostrana!

#md: Kako novajlijama objašnjavate šta je bejgl?

Proces nastanka našeg bejgla, beogradskog bejgla, objašnjavamo kroz proces nastajanja i istorijat ovog predivnog peciva. Sam bejgl je poreklom iz Amerike, međutim naš bejgl koji nudimo kupcima je rezultat kombinovanja različitih recepata sa interneta.

Tokom osmomesečnog traganja za savršenom recepturom, svakog dana smo sa našim korisnicama i saradnicima isprobavali recepte u kućnoj izvedbi. Na kraju smo dobili recept koji naš bejgl, beogradski bejgl, čini jedinstvenim i zbog koga grad Beograd možemo nazvati velegradom.

Ako te je ova priča inspirisala i znaš kako #možedrugačije, podeli sa nama svoje ideje i uključi se u akciju!

Bagel Бејгл je socijalno preduzeće. Više o socijalnom preduzetništvu možeš da saznaš ovde.